Translate

Mittwoch, 17. Februar 2010

Japanse oordopjes worden bediend met oogbewegingen

Japanse oordopjes worden bediend met oogbewegingen

Door Arnoud Wokke, dinsdag 16 februari 2010 19:17, views: 22.310

De Japanse provider NTT Docomo heeft op het MWC in Barcelona oordopjes getoond die kunnen worden bestuurd met oogbewegingen. In de oordopjes zitten elektroden die de spierbewegingen van de ogen kunnen opvangen.

De techniek werkt doordat de spieren die het oog aansturen een andere spanning hebben dan spieren in rust. Dankzij elektromyografie kan die spanning gemeten worden, waardoor de kijkrichting bepaald kan worden. Elektroden in de oordopjes kunnen deze spanningsveranderingen detecteren en zetten dat om in commando's die via de headset aan een muziekspeler of telefoon worden doorgegeven.

Door diverse elektroden te gebruiken, kan nagegaan worden of de persoon naar links, rechts, boven of onder kijkt. Zodoende kan ook het apparaat worden bediend: door naar links of rechts kijken wordt de play/pauze-knop gesimuleerd, terwijl een gesprek kan worden aangenomen door naar rechts-links-rechts te kijken. Een cirkelbeweging met de klok mee geldt als commando om het volume op te schroeven. De omgekeerde beweging brengt het volume weer omlaag.

NTT Docomo, dat overigens ook een kantoor in Nederland heeft, kon niets zeggen over of de oordopjes ook buiten thuismarkt Japan op de markt komen. Ook over een prijs is niets bekend.

NTT Docomo oordopjes met oogbesturing NTT Docomo oordopjes met oogbesturing NTT Docomo oordopjes met oogbesturing NTT Docomo oordopjes met oogbesturing NTT Docomo oordopjes met oogbesturing NTT Docomo oordopjes met oogbesturing

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen