Translate

Montag, 21. Dezember 2009

Een op drie Nederlanders kijkt tv-programma's terug via internet

Een op drie Nederlanders kijkt tv-programma's terug via internet

Door Joost Schellevis, maandag 21 december 2009 16:44, views: 8.576

Een op de drie Nederlanders gebruikt wel eens het internet om tv-programma's terug te kijken. Dat blijkt uit onderzoek van SKO en STIR, die keken naar het gebruik van Uitzending Gemist en RTL Gemist, maar de streams van SBS niet meetelden.

VHSVooral onder jongere Nederlanders is het terugkijken van tv-programma's via het internet populair, zo blijkt uit het onderzoek. Van de 13- tot 19-jarigen bekeek 37 procent in het eerste kwartaal van 2009 wel eens een stream van RTL Gemist of Uitzending Gemist; van de 20- tot 34-jarigen was dat 40 procent. Onder gepensioneerden lag dat niveau duidelijk lager: van hen keek 11 procent tv-programma's via het internet. Van de Nederlanders als geheel lag het cijfer op een op drie. Vooral het via de Gemist-portals bekijken van informatie en amusement zou populair zijn; sport en muziek doen het aanmerkelijk minder goed.

Het onderzoek werd uitgevoerd binnen een samenwerking tussen Stichting Kijkonderzoek en de Stichting Internetreclame; SKO meette hoe vaak streams werden opgevraagd, terwijl STIR het profiel van de bezoekers onderzocht. SKO telde alleen on-demand-programma's van de publieke omroep en RTL mee; streams van andere aanbieders, zoals SBS, werden niet meegenomen.

Voor het zogeheten uitgesteld kijken wordt ongeveer in gelijke mate gebruikgemaakt van de terugkijkportals als van eigen recorders, zo blijkt verder uit het onderzoek. Tussen beide 'media' zouden wel verschillen bestaan in het soort gebruikers en het soort programma's dat ermee wordt teruggekeken, maar bij Stichting Kijkonderzoek was niemand bereikbaar om deze verschillen nader toe te lichten.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen