Translate

Mittwoch, 23. Dezember 2009

Alchemie


_______________________________________________________________________________












Dat wat boven is, is dat wat beneden is en dat wat beneden is is dat wat boven is
Het smaragden tablet


Wat is Alchemie ?


Alchemie is altijd een geheimzinnige, zelfs duistere kunst geweest. De oorsprong is gehuld in mysterie en doordrongen van mythen en legenden. Zelfs de herkomst van het woord alchemie zelf is onzeker. Er bestaan drie belangrijke theorieen over, die alle een ander licht werpen op de doel en oorsprong van alchemie. De eerste stelt dat het woord is afgeleid van 'Khem' de oorspronkelijke naam van Egypte, met het Arabische prefix 'al'. De tweede stelt dat het woord te maken heeft met het woord 'chemeia' dat te maken heeft met de kunst van het metaal gieten, terwijl de derde verwijst naar 'chumeia' een ander Grieks woord, dat verwijst naar de kunst van het onttrekken van sap en medicinale eigenschappen aan planten. De eerste verklaring heeft de meeste navolging gevonden maar men is het niet eens over de eigenlijke betekenis van 'Khem'. Meestal wordt aangenomen dat het zwart betekent, zodat Egypte ook wel het 'Zwarte land' wordt genoemd, een verwijzing naar het alluviale slik dat duizenden jaren door de Nijl werd meegevoerd en voor de Aswandam werd gebouwd elk jaar weer het vlakke Noord-Egypte overstroomde.
Sommige wetenschappers houden vol dat 'Khem' eigenlijk is afgeleid van het woord wijs. Alchemie zou derhalve de kunst van het Land der Wijzen zijn ofwel de Wijze kunst.

Wat de oorsprong ook is, alchemie is een woord dat de meeste van ons kennen, en toch is het nog steeds een van de geheimzinnigste esoterische tradities. Tot voor kort hadden natuurwettenschapplijke historici de neiging alchemie te beschouwen als een voorloper van de moderne scheikunde, en alchemisten die misleide beoefenaars van een illusionaire pseudo wetenschap, die er bij hun experimenten niettemin slaagden enkele nuttige wetenschappelijke feiten te ontdekken. Maar wat moeten we dan met alle prinsen, heiligen, pausen en koninginnen die deze kunst beoefend hebben ? Om nog maar te zwijgen over eminente geleerden als Isaac Newton, Robert Boyle en Jan van Helmont.

De steen der wijzen

De essentie van het geschil over de geloofwaardigheid van alchemie is een geheimzinnig iets dat de Steen der Wijzen wordt genoemd.
De erkende basis van de meeste alchemistische teksten bied methoden voor het maken van deze 'steen van de wijze' die gewoon metaal zou transformeren in puur goud. Droom maar lekker, zeggen de meeste rationele sceptici, en wie kan het hen dat kwalijk nemen? Het is veel gemakkelijker het idee te accepteren dat het echte object van een dergelijke mutatie de alchemist zelf is, en dat de Steen der Wijzen eigenlijk staat voor een staat van algehele spirituele verlichting. De verworvenheid van verlichting wordt gelijkgesteld aan heiligheid, de hoogste roeping van alle religies. Wonderen doen zich altijd voor in de nabijheid van heiligen. Zou transmutatie een van deze wonderen kunnen zijn ?

Alchemisten zien hun kunst als een gewijde wetenschap, die de geheimen der natuur ontsluiert en de oprechte zoeker een maakt met het goddelijke. Eenheid wordt bereikt door het maken van de Steen der wijzen, die gewone metalen in goud verandert en het Elixer van Onsterfelijkheid is. Een aanwijzing voor de aard van de steen kan worden gevonden in een van de alternatieve namen van de steen: 'Azoth' Uit het (fonetisch) Arabisch 'ez-zat', dat 'essentie' betekent. Alchemisten geloven dat de mens een innerlijke kern bezit die bij de zondeval verloren is gegaan en die wordt gesymboliseerd door de verdrijving van Adam en Eva in de Hof van Eden, Het Grote Werk van de alchemist is het herontdekken van deze kern, die te bevrijden en te zuiveren.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen