Translate

Samstag, 26. März 2016

Tips voor het fotograferen in de dierentuin

Tips voor het fotograferen in de dierentuin

Marit Hilarius

Tips voor het fotograferen in de dierentuin

maandag 21 maart 2016, 22:11 door | 4760x gelezen | 8 reacties Nu het weer lente begint te worden is het weer tijd voor de leuke dagjes uit! Voor fotografie liefhebbers is de dierentuin een leuk dagje weg waarbij je ook nog met leuke foto's thuis kunt komen. Als je een beetje je best doet, en naar de juiste parken gaat, kun je met prachtige platen thuiskomen waarin niemand direct een dierentuin zal herkennen.

Kies een mooie dierentuin uit


De ene dierentuin is vanzelfsprekend fotogenieker dan de ander. Artis staat bijvoorbeeld niet bekend om de prachtige, natuurlijke verblijven. Burgers Zoo daarentegen, is perfect voor het maken van natuurgetrouwe opnames. Ook is de Apenheul erg leuk en wat makkelijker werken met mooie achtergronden.

De Beekse Bergen is ideaal als je beschikt over een goede zoomlens. Er zijn weinig hekken in dit park te zien waardoor je al gauw een natuurlijke uitstraling op je foto krijgt. Als je er natuurlijk voor zorgt dat je de andere auto's niet in beeld neemt..
Dierentuin

Plan je bezoek zorgvuldig


In de winter naar de dierentuin is vaak wat minder spannend. Veel dieren zitten in hun binnen verblijven, wat vrijwel nooit voor mooie foto's zorgt. Een nog groter probleem is haast nog de overgang van verschillende temperaturen.

In de verblijven van amfibieën en vlinders is het vaak ontzettend veel warmer en/of vochtiger, waardoor je lens elke keer weer zal beslaan. Afhankelijk van de temperatuur kan het lang duren voor dit weer weg trekt, en dat werkt natuurlijk niet fijn.

De lente en de zomer zijn de meest ideale tijd om te gaan, maar vermijd de drukke dagen. Hiermee doel ik uiteraard op de vakanties en de weekeinden. Heb je de mogelijkheid om doordeweeks te gaan, doe dit dan vooral! Zo kun je rustig de beste plekjes uitzoeken en de tijd nemen voor je foto's.
Dierentuin

Werk met grote diafragma's


Een lichtsterke lens is fijn om mee te werken in dierentuinen. Niet per se vanwege de grote hoeveelheid licht, maar vooral zodat je een onscherpe achtergrond kunt creëren. Hiermee verdwijnen en/of vervagen ongewenste objecten en krijg je al veel sneller een natuurgetrouwe achtergrond.

Maar niet alleen de achtergrond kun je hiermee vervagen, ook de voorgrond! Sommige verblijven hebben tralies waar je je lens niet doorheen kunt steken. Zet dan je lens zo dicht mogelijk op de tralies, als het kan zelfs er tegenaan, en zet je diafragma wijd open. Op deze manier zullen de tralies vrijwel helemaal vervagen en verdwijnen op je foto.

Vermijd verblijven met glas
Verblijven met glas kun je het beste langslopen. Zeker op drukke dagen zal het glas helemaal vol staan met vinger- en handafdrukken, naast het feit dat je waarschijnlijk meer van de reflecties van het publiek ziet dan van het dier erachter. Ga je op een rustige dag, zou je er rekening mee kunnen houden door donkere kleding aan te trekken. Heb je een polarisatie filter, neem deze dan uiteraard mee.
Dierentuin

Neem verschillende lenzen mee


Meestal gebruik ik in dierentuinen mijn 70-200mm f/2.8. Sommige dieren houden zich schuil in een hoekje aan de andere kant van het verblijf, en met een goede telelens kun je zo toch nog beeldvullend in beeld krijgen. Dit werkt ook perfect bij verblijven die simpelweg niet mooi zijn op het beeld.

Het leeuwenverblijf van Artis is een betonnen blok, wat ontzettend zonde is en niet mooi staat op de foto. Met je telelens kun je de leeuwen eens volledig beeldvullend als portret schieten. Op deze manier zal niemand iets van de achtergrond ziet, en verraad er niets dat de foto niet in Afrika is genomen.
Dierentuin

Naast een telelens kan een macro set ook heel erg leuk zijn om mee te nemen. Bij kleine kikkertjes of insecten kun je zo heel dichtbij komen, en ook voor de vlindertuin kunnen macro lenzen heel erg leuk zijn!

Een ideale combinatie bij een vlindertuin is een telelens met tussenringen tussen je camera en lenzen geplaatst. Zo kun je nét wat dichterbij komen dan normaal, maar heb je nog steeds je zoombereik.

Het fotograferen in een dierentuin zal je zelden écht award winnende platen opleveren, maar je kan er zeker weten ontzettend leuke beelden aan overhouden!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen