Translate

Donnerstag, 26. November 2009

Mogelijk toch sporen van leven in Marsmeteoriet

Mogelijk toch sporen van leven in Marsmeteoriet

AMSTERDAM - Dertien jaar geleden baarden Amerikaanse onderzoekers veel opzien met de aankondiging dat zij fossiele restanten van leven hadden ontdekt in een meteoriet die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is van de planeet Mars.

Over deze ontdekking ontstonden echter al spoedig twijfels en eigenlijk geloofde uiteindelijk niemand er meer in. Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen.

Nieuw onderzoek van structuren in dezelfde meteoriet (ALH 84001) heeft opnieuw indirecte aanwijzingen voor bacteri�le activiteit opgeleverd.

En de onderzoekers denken dat hun claim ditmaal stand zal houden.

Elektronenmicroscoop

De nieuwe bevindingen zijn gebaseerd op uitvoerig onderzoek met een elektronenmicroscoop die geavanceerder is dan het instrument dat in 1996 werd gebruikt.

Speciaal gekeken is naar kleine kristallen van het mineraal magnetiet die in de meteoriet zijn aangetroffen.

Overeenkomsten

De kristalletjes vertonen qua vorm sterke overeenkomsten met de magnetietkristallen die magnetische bacteri�n op aarde produceren. Ook hun chemische zuiverheid duidt eerder op een biologische dan op een chemische oorsprong.

Hoewel dit nog geen spijkerhard bewijs is voor voormalig leven op Mars, menen de onderzoekers dat zij nu veel sterker in hun schoenen staan dan dertien jaar geleden. Hun bevindingen zullen verschijnen in het novembernummer van het tijdschrift.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen