Translate

Samstag, 28. November 2009

Brein haalt Amsterdamse topsite offline

Brein haalt Amsterdamse topsite offline

Door Arnoud Wokke, vrijdag 27 november 2009 18:39, views: 46.991

Auteursrechtenorganisatie Brein heeft de 'ranked topsite' Loop offline laten halen. De topsite, die veel content aan releasegroepen zou leveren, werd in Amsterdam gehost. Een rechter heeft op verzoek van Brein de servers in beslag laten nemen.

Brein-directeur Tim Kuik zegt tegen Tweakers.net dat Brein zich voortaan niet meer voornamelijk op torrentsites zal richten. "We hebben ons eerst gericht op torrentsites, omdat die belangrijk waren bij de verspreiding van films, muziek, software en games. Nu we daar via de rechter jurisprudentie over hebben gekregen, is het tijd om ons op andere plaatsen te richten waar illegale uitwisseling van bestanden plaatsvindt."

De site waarvan de servers in beslag zijn genomen, is een zogenoemde ranked topsite. Via deze site kwam content bij p2p-sites en op usenet terecht. "Het was een moeilijk toegankelijke site, omdat je door een lid van de staff uitgenodigd moest worden. Ik hoop dat door deze inbeslagname een schok door de scene gaat." Er zijn wereldwijd enkele honderden van dit soort sites, aldus Kuik.

Brein heeft de rechter een 'ex-parte verlof' aangevraagd. Dat houdt in dat de rechter een beslissing neemt zonder de tegenpartij te horen. Op basis van bewijsmateriaal van Brein heeft de rechter beslist dat de servers van Loop in beslag konden worden genomen. De beheerders kunnen de rechter vervolgens wel vragen de inbeslagname ongedaan te maken.

Op de servers, die in Amsterdam stonden, was voor 40TB aan bestanden aanwezig. Kuik kon niet zeggen of er Nederlandse beheerders bij de site betrokken waren. Het is mogelijk dat de beheerders juridisch vervolgd zullen worden.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen