'Nexus One super, maar geen iPhone-killer'
Gepubliceerd: Woensdag 6 januari 2010
Auteur: Tonie van Ringelestijn
De eerste recensies van Google's Nexus One zijn enthousiast. Maar het nieuwste Android-toestel verslaat de iPhone niet.
Amerikaanse media stortten zich dinsdagavond na de presentatie van Google's Nexus One op het nieuwe toestel met Android 2.1. De teneur van de besprekingen is positief. Veel recensenten noemen de Nexus One de beste Android-telefoon tot op heden, maar revolutionair is hij niet.
Walt Mossberg van de Wall Street Journal noemt de Nexus One 'de beste Android-telefoon ooit'. "Dit is de eerste Android die ik overweeg als mijn belangrijkste toestel." Volgens Mossberg heeft de telefoon 'de juiste combinatie van hard- en software'. Hij is dunner dan de iPhone en heeft een groter scherm en een betere camera. "Google tilt Android nu naar een hoger niveau waardoor de concurrentie op het gebied van 'super-smartphones' toeneemt", aldus Mossberg.
Maar de Nexus One kan nog niet tippen aan de iPhone, vinden de meeste recensenten. "Het is een uitstekende telefoon, snel en krachtig, maar hij mist een aantal functies. Het is een waardige concurrent voor de Motorola Droid, niet voor de iPhone", vindt David Pogue van de New York Times.
Snel en spraakinvoer
"In tegenstelling tot andere Android-telefoons kent de Nexus One geen onoverkomelijke bezwaren", concludeert Micheal Arrington van Techcrunch. Hij roemt onder meer de snelle 1 Ghz Snapdragon-processor die de 'N1' aan boord heeft. "Je hoeft geen applicaties te sluiten om het apparaat sneller te laten werken", aldus Arrington.
Met de nieuwe tekstinvoer via spraakcommando's hadden de recensenten wisselende ervaringen. Volgens Mossberg werkte het nog niet geweldig. Pogue noemt de transcripties 'niet miraculeus'. "De nauwkeurigheid is ongeveer 90 procent. Maar bij simpele boodschappen is deze invoermethode sneller dan typen."
Slechte batterijtijd, minder apps
Een minpunt is de accuduur. De nieuwe visuele speeltjes in Android 2.1, zoals wallpapers met animaties, en de snelle hardware zorgen voor een belabberde batterijtijd en die was al matig te noemen. Volgens Michael Arrington was de opgeladen accu na 1,5 uur gamen al leeg. "De batterijtijd is dramatisch, zelfs vergeleken met de iPhone." Mossberg wijt de slechtere accuduur in Android aan de mogelijkheid om meerdere apps van derden gelijktijdig te draaien, wat met de iPhone niet kan.
Ook zijn voor de iPhone veel meer applicaties beschikbaar: meer dan 100 duizend ten opzichte van ruim 18 duizend Android-apps. "De iPhone heeft nog steeds het beste applicatieplatform", vindt Mossberg. Ook geeft hij de voorkeur aan de Apple-telefoon als het gaat om het muziek, video en games.
David Pogue vindt het virtuele toetsenbord van de iPhone beter dan dat van de Nexus One. Ook betreurt hij het dat de telefoon zo weinig intern geheugen heeft, omdat daar de opslag van gedownloade apps op plaatsvindt. Google beloofde overigens dinsdagavond binnenkort ook het bewaren van Android-apps op sd-kaartjes mogelijk te maken. Ook klaagt Pogue over het ontbreken van software om muziek, foto's en videobestanden over te zetten naar het toestel, zoals iTunes in combinatie met de iPhone.
Verschillen VS-Europa
De Nexus One zal in Europa op sommige punten verschillen van de Amerikaanse versie. Zo beschikt het toestel in de VS niet over multitouch-bediening. De Europese versie zou dat wel krijgen. Maar in Europa moet de Nexus One het voorlopig doen zonder de gratis telefoondienst Google Voice en de gesproken navigatie-app Google Navigation.
"In combinatie met Google Voice is er geen telefoon die aan de Nexus One kan tippen", vindt Arrington. "Ik ga hem gebruiken, totdat er weer iets beters op de markt komt." Pogue hoopt dat Google's online telefoonwinkel de macht van de telecombranche zal breken: "Want de onbeschofte voorwaarden en tarieven van Amerikaanse telefoonbedrijven zijn volledig uit de hand gelopen. Alles wat consumenten ook maar een klein beetje meer keuze geeft, is reden tot juichen."
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen