Translate

Dienstag, 30. Dezember 2014

Vijf manieren waarop IT ons leven verbetert

Vijf manieren waarop IT ons leven verbetert

Bert van der Zwan
Managing Director Benelux
Expert van Computable voor de topics: ERP en Cloud Computing
Meer
Weinig aspecten van it kunnen zo mateloos boeien als het snijvlak van consumenten-it en zakelijke technologie. Wie had tien jaar geleden kunnen voorspellen dat de devices en apps die we thuis gebruiken bepalend zouden worden voor de manier waarop bedrijven hun it inrichten? Vooruitblikken in zo’n dynamische markt is nog niet eenvoudig. Toch wagen veel analisten zich daar tegen het einde van het jaar aan.
Forbes vatte onlangs nog Gartner’s top tien technologische voorspellingen samen en Business Insider blikte vooruit met een artikel over veertien tech trends die volgend jaar nieuwe miljonairs gaan opleveren. Veel voorspellingen komen neer op hetzelfde: zo zijn social, mobility, analytics en cloud een gemene deler. Waar het uiteindelijk om gaat, is hoe je als gebruiker beter wordt van deze technologische ontwikkelingen.
Gelukkig zijn die voorspellingen er ook: dit zijn de vijf belangrijkste manieren waarop IT ons leven in 2015 beter maakt.

Dingen voor elkaar krijgen. Met het apparaat dat je nu (waarschijnlijk) in je hand hebt, kun je belangrijke dingen meteen gedaan krijgen. Neem bijvoorbeeld het checken van je banksaldo: via een app duurt dat minder dan een minuut, vroeger moest je daar wel een uur voor uittrekken. Maar ook op het werk verbetert it de productiviteit. Stel dat je onkosten wilt declareren, maar je manager is niet op kantoor: met een app kun je onkosten niet alleen declareren, maar ook (laten) goedkeuren.

Saaie taken automatiseren. 
Er wordt al een tijdje gesproken over het internet of things (IoT) en het erp of things (EoT). Het duurt niet lang meer voordat alles is voorzien van een chip, zoals Business Insider het omschrijft. Hoe mooi zou het zijn als je straks je koffiezetapparaat kunt besturen vanuit je bed, zodat er een dampend kopje koffie klaar staat als je beneden komt? IDC voorspelt dat de komende vijf jaar ‘sensoren en chips worden geplaatst in alles wat los en vast zit’, in zo’n beetje alle sectoren. EoT is straks het vliegwiel voor accurate en relevante informatie, in de juiste context. Daarvoor is een architectuur nodig die weet welke ‘dingen’ zijn verbonden met welke gebruiker. Het systeem garandeert dat de data, processen en rapportages altijd in lijn zijn met de laatste veranderingen binnen de organisatie. Sterker nog, het kan deze veranderingen in sommige gevallen zelfs voorspellen.

Altijd op de hoogte. Niet alleen dankzij IoT zijn mensen en organisaties dus altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen; social collaboration draagt daar ook zeker aan bij. Dat geldt meer dan ooit voor de nieuwe generatie ‘Millennials’; is het je wel eens opgevallen hoe ze altijd als eerste het nieuws mee krijgen? Dat is niet anders binnen de bedrijfsmuren. De nieuwe generatie werknemers verwacht dat vragen meteen beantwoord worden in een format waarmee ze vertrouwd zijn. Systemen die zijn ontworpen om social collaboration mogelijk te maken worden door Millennials omarmd, omdat ze op een zelfde manier werken zoals ze gewend zijn, bijvoorbeeld op sociale netwerken.

Informatie presenteren met impact. Nog altijd wordt over big data gesproken als ‘the next best thing’. Dat kan zijn, maar het gaat er uiteindelijk om hoe je informatie op een begrijpelijke, eenvoudige manier kunt presenteren. Mensen hebben last van een informatie-overload. Het helpt als je data kunt presenteren in een overzichtelijk dashboard, zodat de juiste beslissingen snel kunnen worden gemaakt.

De mogelijkheid om te kiezen. Als klant hebben we de mogelijkheid om online te bankieren, (toch) een bezoek aan de bank te brengen of geld onder een matras te bewaren. Het gaat erom dat we nog altijd een keuze hebben. Dat geldt ook voor it. Unit4 heeft onlangs vierhonderd managers ondervraagd en daaruit bleek dat veruit de meeste bedrijven de voorkeur geven aan een hybride benadering van cloud computing. Over vijf jaar verwacht 88 procent van de klanten dat een deel van hun systemen in de cloud draait.
Ook al zal cloud computing de norm worden, toch willen organisaties de keuze houden en niet vast zitten aan één it-strategie. ‘Cloud, your way’ is de keuzevrijheid van de toekomst.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/opinie/development/5212607/1277180/vijf-manieren-waarop-it-ons-leven-verbetert.html#ixzz3NNyJa4zn

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen