Translate

Mittwoch, 7. Juli 2010

Duitsland neemt juridische stappen tegen Facebook

Duitsland neemt juridische stappen tegen Facebook


Een Duitse ambtenaar heeft woensdag juridische actie tegen Facebook aangekondigd. De sociale-netwerksite wordt ervan beschuldigd ook persoonlijke gegevens op te slaan van mensen die Facebook niet gebruiken.

Volgens Johannes Caspar, die in de Duitse deelstaat Hamburg de privacy bewaakt en boetes van maximaal 300.000 euro kan opleggen, kan Facebook worden veroordeeld tot het betalen van tienduizenden euro's. "Wij zien het opslaan van gegevens van derden, in dit geval, als strijdig met de privacywetten", aldus Caspar.

Facebook, dat inmiddels heeft bevestigd een schrijven namens Caspar te hebben ontvangen, heeft tot 11 augustus de tijd om op de juridische klacht te reageren. Afhankelijk van het antwoord van Facebook wordt gekeken of de zaak wordt voortgezet, meldt AP.

De zaak draait om de privacysettings van Facebook. Eerder al maakte Facebook het voor gebruikers mogelijk om aan te geven dat Facebook geen inzicht in hun mailcontacten mag hebben. Caspar stelt dat de contacten die voor de invoering van die maatregel zijn verzameld, niet zijn verwijderd en dat ze bovendien voor marketingdoeleinden zouden worden misbruikt. Volgens Caspar zijn er veel klachten binnengekomen, al kan hij geen concrete aantallen noemen. "Aangezien er alleen al in Duitsland enkele miljoenen gebruikers zijn, is dit erg verontrustend."

Duitsland kent een strenge privacywetgeving, waarin in detail is vastgelegd welke gegevens op welke manier mogen worden geraadpleegd en wie dat mag doen. Eerder al startte Duitsland een onderzoek naar de Street View-praktijken van Google.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen