Translate

Donnerstag, 22. Oktober 2009

Obama overhoop met rechtse tv-zender

Obama overhoop met rechtse tv-zender


WASHINGTON - Het Witte Huis heeft na Afghanistan en Irak een derde front geopend: de regering verkeert sinds kort op voet van oorlog met Fox News, de rechtse televisiezender van mediamagnaat Rupert Murdoch. Obama weigert nog langer aan te schuiven bij het 'Republikeinse propagandakanaal'.

In de studio's van Fox News zullen ze president Barack Obama voorlopig niet meer zien. Het Witte Huis gaat de populaire nieuwszender van Rupert Murdoch behandelen 'als een vijand', zo kondigde communicatiechef Anita Dunn aan. ,,Fox is een verlengde van de Republikeinse partij. Ze brengen opinies vermomd als nieuws.'' De boycot is compleet: de president praat niet meer met Fox, de meeste kabinetsleden ook niet.

Murdochs nieuwszender, een soort tabloidkrant op televisie, verschaft al sinds de verkiezingscampagne een megafoon aan iedereen die negatief is over de Democraat.

Presentator Sean Hannity schildert de president graag af als een verkapte socialist met extremistische vrienden. Zijn collega Glenn Beck beschuldigt Obama van 'een diepe haat tegen witte mensen'. Kijkcijferkanon Bill O'Reilly ziet Obama vooral als een zwakkeling.

Obama deed tijdens de verkiezingscampagne al zijn beklag over de eenzijdige berichtgeving van Fox, maar de directie van de zender gaf geen millimeter toe. Directeur Roger Ailes had na het gesprek met Obama in het hoofdkantoor van Fox 'de gelukzalige blik van een kat die net een kanarie heeft opgepeuzeld', zo meldden insiders destijds.

De strijd met het Witte Huis lijkt Fox alleen maar in de kaart te spelen. De zender presenteert zich nu als de onbevreesde nieuwszender die zich niet laat intimideren door het Witte Huis.

Fox speelt daarbij dankbaar in op de in de VS sterk levende veronderstelling dat andere media 'te lief' zijn voor Obama. Het concept werkt: de kijkcijfers van Fox, de best bekeken nieuwszender in Amerika, zijn dit jaar nog eens met 20 procent gestegen.

De openlijk uitgevochten vete tussen Obama en Fox roept bij veel commentatoren verwondering op. De New York Times merkte al sarcastisch op dat het Witte Huis na Afghanistan en Irak 'een derde front' heeft geopend door de oorlog aan Fox te verklaren. ,,Is dit echt een prioriteit?'' Televisiecriticus David Zurawik noemt de houding van de regering 'kinderachtig' en 'hypocriet', omdat de linkse 'opiniezender' MSNBC niet aangepakt wordt.

Zwakte
,,Het is een teken van zwakte als een president een zender als Fox wil bestrijden', aldus het New York Magazine . Het linkse blad The Nation noemde Obama zelfs de 'whiner-in-chief', de huilebalk aan de top. Het is bekend dat Obama gevoelig is voor negatieve pers. ,,Je vindt het veel te belangrijk wat er over je geschreven en gezegd wordt'', zo schreef zijn belangrijkste adviseur David Axelrod al in een uitgelekte memo aan zijn baas.

Bij Fox lijken ze nu alleen maar in te spelen op die zwakte. Toen de president vorige maand bij alle nieuwszenders aanschoof behalve bij de zender van Murdoch, haalde Fox-presentator Chris Wallace met genoegen uit. ,,Dit is de grootste bende huilbaby's die ik ooit bij elkaar heb gezien in het Witte Huis.''

Rupert Murdoch zelf houdt zich op de vlakte. De mediamagnaat had al tijdens de Democratische voorverkiezingen door dat Obama's opkomst gunstig kon zijn voor zijn imperium. Op die vraag of hij zou stemmen op Clinton of Obama, antwoordde Murdoch destijds na enig overpeinzen: ,,Obama. Dan verkoop ik meer kranten.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen