Translate

Freitag, 25. September 2009

Philips stelt gloeilamp van 21ste eeuw voor

Philips stelt gloeilamp van 21ste eeuw voor

Maakt kans op prijs van Amerikaanse regering

25 september 2009 | Janneke Scheepers
Philips stelt gloeilamp van 21ste eeuw voor

Philips dingt met een energiezuinige vervanger van de gloeilamp naar een prijs van tien miljoen dollar, uitgereikt door het Amerikaanse ministerie van Energie.

Het ministerie heeft een wedstrijd uitgeschreven met als uitdaging het ontwerpen van een energiezuinige en gelijkwaardige vervanger van de standaard 60 watt-gloeilamp. Het product moet voldoen aan strenge eisen rond prestatie, kwaliteit, levensduur, kosten en beschikbaarheid.

Zo mag het energieverbruik niet meer dan 10 watt zijn, vergeleken met wat een 60 watt-lamp verbruikt. Ook moet de lamp geschikt zijn voor massaproductie en wereldwijde verspreiding.

Het bedrijf dat als eerste een product inzendt dat aan alle strenge eisen voldoet, ontvangt de Bright Tomorrow Lighting Prize (L Prize) van tien miljoen dollar.

Extreme omstandigheden

Philips heeft alvast een voorsprong. Zijn ledlamp, speciaal ontworpen voor deze wedstrijd, is namelijk de eerste inzending. De lamp zal nu uitvoerig getest worden door onafhanklijke laboratoria. Zo wordt onder meer gekeken of deze blijft functioneren onder extreme omstandigheden.

Het ministerie van Energie reikt ook prijzen uit in andere categorie�n. Het schreef bijvoorbeeld een wedstrijd uit om als eerste een lamp van de toekomst te ontwerpen. In totaal is er twintig miljoen dollar te winnen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen