Translate

Dienstag, 3. Mai 2016

Wel of geen watermerk op je foto

Wel of geen watermerk op je foto

Het moge duidelijk zijn dat we als fotografen natuurlijk allemaal hetzelfde willen: onze beelden beschermen tegen diefstal. Niets is vervelender dan je foto overal terug zien zonder enige vorm van naamsvermelding.

Je kunt je werk op verschillende manieren beschermen. Een van deze manieren is het plaatsen van een logo of watermerk op je foto. Maar is deze manier wel de beste, en heeft het eigenlijk wel nut?

Waarom een watermerk gebruiken?


De belangrijkste reden om een watermerk te gebruiken is natuurlijk tegen diefstal. Met jouw naam op de foto kan iedereen zien dat het jouw foto is, en dat ze die niet zo maar kunnen overnemen.

Echter, het geeft verder geen enkele waarde. Je hebt namelijk automatisch al auteursrechten op je foto als je deze zelf gemaakt hebt. Een watermerk of zogenoemd 'copyright' op je foto plaatsen voegt hier helemaal niets aan toe. Je doet het enkel om anderen er nog eens op te wijzen.

Excuses als 'Oh, ik wist niet van wie de foto was, dus ik kon ook geen naamsvermelding gebruiken', gaan met een watermerk op je foto natuurlijk niet meer op.

In die zin maak je het dus moeilijker voor anderen om je foto te stelen, maar mogelijk is het natuurlijk nog altijd. Een beetje photoshopper snijd de afbeelding bij of kloont het logo of watermerk uit de foto.

De kans dat je afbeelding gestolen wordt door commerciële partijen is vrij klein. De kans is groter dat het een Facebook gebruiker is die je foto's mooi vindt. Echt heel veel schade zul je er dan niet van ondervinden.

Een andere reden kan zijn om je watermerk als marketingmiddel te gebruiken. Het spreekt vanzelf dat de mensen die je foto zien met een copyright sneller zullen weten wie de foto gemaakt heeft. Vinden ze je goed, weten ze sneller bij wie ze moeten zijn.

Echter zullen serieuze opdrachtgevers er ook altijd wel achter kunnen komen, als ze jou echt als fotograaf willen.
Watermerk

Waarom geen watermerk gebruiken?


Het nadeel van een watermerk is duidelijk, het is een ongewild storend object in je foto. Het hoort daar niet, en het maakt de foto er over het algemeen niet mooier van.

In welk mate het storend is is compleet afhankelijk van het watermerk dat je gebruikt. Er zijn fotografen die levensgrote watermerken over de gehele foto plaatsen. Dan is het watermerk het eerste wat je opvalt als je de foto ziet, in plaats van het beeld zelf.

Anderen werken met een klein logo in de hoek van de foto. Hierbij valt het watermerk minder op, en merk je het misschien pas na een tweede keer kijken op.

Watermerken worden niet in alle takken van de fotografie gewaardeerd. In de fashion industrie is het bijvoorbeeld echt een no-go om watermerken op je foto's te plaatsen. De credits worden hier meestal later op de foto's geplaatst, of er wordt ergens anders naar verwezen.

Maar ook andere commerciële bedrijfstakken waarderen het vaak niet als je foto's aflevert waar een logo op staat. Bij bruiloftsfotografie zijn er ook een stuk minder watermerken op de foto's te vinden.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen