Translate

Dienstag, 5. Januar 2016

7 tips voor mooiere smartphone foto's

7 tips voor mooiere smartphone foto's

maandag 14 december 2015, 20:20 door | 3786x gelezen | 6 reacties Smartphone camera's zijn de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Stiekem lopen we allemaal met een goeie camera op zak die de moeite waard is om regelmatig te gebruiken. Met deze 7 tips maak je direct mooiere foto's met je smartphone.

Spiegelreflexcamera's zijn geweldig om mee te werken. Ik zou mijn Canon's EOS 5D mark II en III echt niet meer kwijt willen. Maar geef toe: het is een hoop gesjouw met al die body's, lenzen en andere attributen.

Voor een dagje uit met kids, een concert of gewone dagelijkse bezigheden ga ik al die spullen echt niet meenemen. En dat is precies de reden dat ik begonnen ben met smartphone fotografie: ik had mijn 'grote mensen camera' niet bij me, maar er was wel een leuke foto situatie. Dan maar even met mijn telefoon.

Wat een mooie kwaliteit, dat viel niet tegen! Al snel was ik hooked. Wat leuk om met je telefoon foto's te maken. Lekker makkelijk, geen moeilijke instellingen en met allerlei apps is bewerken een fluitje van een cent.

Photofacts koe hardlopen

Ja natuurlijk, een smartphone heeft zo zijn beperkingen. Je hebt (in principe) geen manuele instellingen als diafragma en sluitertijd. Point en shoot, je moet het er maar mee doen. Maar daardoor word je als fotograaf wel gedwongen om creatief te zijn en dat is echt heel leuk. Want het hang vooral van jouw creativiteit en compositie af of het een mooie foto wordt!

Maak jij ook foto's met je smartphone? Dan heb je vast wel wat aan deze tips:

1. Kies zelf de focus


Een smartphone camera focust automatisch. Helemaal niet handig, want daardoor kan hij scherpstellen op het verkeerde punt. De camera heeft bovendien moeite met scherpstellen in moeilijke lichtomstandigheden, waardoor het een tijdje duurt voordat hij zelf de juiste focus te pakken heeft.

Handig dus om je smartphone een handje te helpen door op het scherm te tikken op het onderwerp van de foto. Daarmee geef je aan de camera aan dat hij dáár moet scherpstellen en houd je de focus dus in eigen hand.

2. Flits uit


De flits van de smartphone camera is erg hard en niemand wordt er knapper van als je hem gebruikt. Liever standaard uitzetten dus. De nieuwste iPhones 6s en 6s plus hebben een nieuwe techniek gekregen waarbij het scherm oplicht als je een selfie neemt. Het is een zachtere vorm van flitsen, maar nog steeds is het niet ideaal. Soms ontkom je niet aan het gebruik ervan, maar als het niet perse hoeft: uitzetten die flits.

3. Geluidsknop als trigger


Een heel handig trucje om bewogen (en dus onscherpe) foto's te voorkomen is het gebruik van je geluidsknop als trigger. Het geldt voor de meeste telefoons, maar ik neem de iPhone even als voorbeeld: de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon werken als knop voor je camera! Ideaal, want daardoor kan je je telefoon horizontaal vasthouden als een gewone camera en hoef je geen onhandige bewegingen te maken om de knop op je scherm te bereiken. Bij de iPhone werkt ook het + knopje op de koptelefoon als trigger. Heb je meteen een afstandsbediening.

Sunrise eenden

4. Camera even stilhouden


Welke camera knop je ook gebruikt, je merkt wel dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken ervan en het moment dat de smartphone daadwerkelijk een foto maakt. Het is een minieme vertraging, maar ik zie regelmatig mensen foto's maken die daar geen rekening mee houden. Ze klikken en halen hun camera alweer weg.

In die beweging wordt de foto pas echt genomen. Gevolg: een onscherpe foto. Houd je camera dus twee seconden op zijn plaats en haal hem dan pas weg. Het zal je scherpere foto's geven.

5. Niet inzoomen


Met de smartphone camera's is het alleen mogelijk om digitaal in te zoomen. Oftewel: hoe meer je inzoomt. hoe minder pixels je foto overhoudt. Het levert onscherpe foto's op met veel korrels. Zonde toch?! Probeer het inzoomen dus te voorkomen.

En mocht je echt niet dichterbij je onderwerp kunnen komen, zoom dan zo min mogelijk in. Of doe het pas achteraf, zodat je zo precies mogelijk kan bepalen in welke mate je je foto wil bijsnijden.

6. Bewerken op je telefoon


Voor elke Photoshop actie is wel een app te vinden. Je kan de mooiste bewerkingen in een handomdraai op je telefoon uitvoeren. Neem de app Snapseed, waarmee je 1000 en 1 basisbewerkingen als scherpte en verzadiging kan aanpassen. Of VSCO Cam, wat een top app is op het gebied van filters. Probeer het eens, je zal versteld staan over wat er mogelijk is op je telefoon of tablet.

Magic

7. Delen met de wereld


Hoe leuk om je mooie foto's te delen met je vrienden en andere geïnteresseerden. Ook dat doe je natuurlijk via je telefoon. Instagram is wat dat betreft wel de bekendste app, maar ook Flickr, Zoom.nl en een onbekender social media kanaal als Steller, zijn mooie platformen om je foto's te delen met (smartphone) fotografie liefhebbers.
delen!
Janou Zoet

Over de auteur

Janou is freelance fotograaf, camjo en journalist. Èn verslaafd aan iPhone fotografie. Haar persoonlijke blog Foonfoto.nl staat boordevol tips over smartphone fotografie, ze geeft workshops, blogt voor magazine Zoom en is actief op Instagram.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen