Translate

Mittwoch, 14. Oktober 2009

Internationale Kindle blijkt kat in de zak

Tsja, het is (denk ik) niet zo zeer de kat in de zak, maar de kat uit de boom kijken, de nadelen zullen wel op een of andere manier gelijkgetrokken worden, dat is een kwestie van tijd.

Binnenkort is de I-Phone ook overal verkrijgbaar en niet alleen bij T-mobile/Vodaphone. Maar als je niet kan wachten dan moet je maar betalen, niet waar?


Internationale Kindle blijkt kat in de zak

Kindle 2.0

Gepubliceerd: Woensdag 14 oktober 2009
Auteur: Ernst-Jan Hamel

Aan het gebruik van de Kindle buiten de Verenigde Staten kleven serieuze nadelen. Je kunt er niet mee browsen en de e-books zijn fors duurder.

Amazon presenteerde onlangs de eerste e-reader met mondiale draadloze connectiviteit. Via het internationale partnernetwerk van AT&T kunnen klanten overal ter wereld e-books en andere content downloaden. Het toestel wordt vanaf 19 oktober geleverd.

Aan die internationale connectiviteit hangt wel een prijskaartje. Bestsellers en nieuwe releases kosten buiten de VS niet 9,99 dollar maar 14,99 dollar. "Internationale klanten betalen meer voor e-books dan Amerikaanse klanten vanwege de hogere netwerkkosten buiten de VS", zegt een Amazon-woordvoerder tegen The Guardian. "Daarnaast zijn in de EU de btw-kosten voor e-books hoger dan papieren boeken."

Geen browser

En ook op andere manieren proberen AT&T en Amazon de internationale roamingkosten aan banden te leggen. De webbrowser werkt namelijk niet buiten de VS, en ook de mogelijkheid om je te abonneren op blogs is uitgeschakeld als je het Amerikaanse grondgebied verlaat.

Daarnaast is het aanbod aan e-books aan territoriale auteursrechten gebonden. Een e-book dat in de VS verschijnt, is dus niet pers� beschikbaar in Nederland. Bovendien kan een Nederlandse Kindle-eigenaar nauwelijks aanbod aan Nederlandse e-books lezen. Nederlandse uitgevers kiezen massaal voor het ePub-formaat met Adobe-drm, en de drm-systemen van Amazon en Adobe zijn incompatibel.

Daar houdt de ellende nog niet op. Ook op leveringsgebied kleven er nadelen aan de Kindle. Amazon rekent ruim 50 dollar verzendkosten voor een verstuurde Kindle, ondervond de redactie van eReaders.nl. En dan krijg je ook nog een Amerikaanse adapter bij, die niet werkt in Nederland.

Haastige spoed

Wiebe de Jager, directeur van Academische Uitgeverij Eburon en mede-oprichter van de site Ereaders.nl, denkt dat de introductie van de internationale Kindle vooral een teken dat Amazon bang is om de boot de missen buiten de VS. "Fabrikanten als Sony doen het erg goed op de Europese markt. Ze willen de concurrentie te snel af zijn met een draadloze verbinding. Maar het lijkt er op alsof ze het apparaat iets te haastig in de markt hebben gezet voor de Kerst."

Als je een e-reader met internationale draadloze dekking zoekt, kan je beter wachten op bijvoorbeeld de nieuwe BeBook, zegt De Jager. "Dat apparaat wordt binnenkort gepresenteerd. BeBook zal minder geld vragen voor roaming en maakt het wel mogelijk op het ePub-aanbod van Nederlandse auteurs te lezen."

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen