Translate

Dienstag, 18. August 2015

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

7 Tips voor het fotograferen van bloemen

maandag 20 juli 2015, 13:59 door | 7345x gelezen | 8 reacties Het is volop zomer en er bloeien overal bloemen. Bloemen kun je op vele manieren fotograferen: de voor de hand liggende keuze is een close-up van de bloemkop met een flinke scherptediepte zodat je voldoende scherpte hebt en de bloem optimaal laat zien.

Maar persoonlijk vind ik het veel leuker om voor minder voor de hand liggende opties te gaan. In dit artikel geef ik een zevental tips om bloemen mooi te fotograferen. Zoals zo vaak zijn veel van deze tips veel breder toe te passen.

1. Fotografeer een bloemenveld


Een leuke eigenschap van bloemen is dat ze vaak in groepjes of zelfs velden vol groeien en bloeien. Of het nu gaat om uiterwaarden langs de IJssel vol met boterbloemen en zuring, een idylle van de vlinderstichting, het Hallerbos vol hyacinten of een massaal bloeiende orchidee in een natuurgebied.

Een veld vol met bloemen is een prachtig gezicht en laat zich heerlijk fotograferen in zijn geheel.Vaak groeien er verschillende bloemen door elkaar die ook nog eens een prachtige kleurcombinatie kunnen vormen. Een veldboeket is niet voor niets populair bij bloemschikkers!


De weidsheid van een veld komt goed uit in een  panorama uitsnede

De weidsheid van een veld komt goed uit in een panorama uitsnede

2. Bloemen zijn kleurrijk, buit dat uit!


Bij fotografie kan kleur een ontzettend belangrijke factor zijn in een foto. Kleuren spreken! Koele blauwe tinten, warme oranje tinten, fris geel voor een zomerse look. Een klassiek voorbeeld van kleurgebruik bij bloemen fotografie is een zonnebloem, helder geel tegen een strak blauwe lucht voor een mooi kleurcontrast.

Een andere manier die ik heb toegepast is een onscherpe bloem links vlak voor de lens houden waardoor je een mooie roze waas in beeld krijgt. Een tweede bloem van dezelfde soort en dus met dezelfde kleur maakt vervolgens het onderwerp.

Grote muggenorchis

Kleuren van bloemen knallen van het scherm

3. Elke bloem en plant heeft zijn eigen karakter


Sommige bloemen knallen qua kleur, andere bloemen zijn wit, maar mooi behaard. Distels zijn natuurlijk lekker stekelig, een bosanemoon lijkt wel van porselein. Elke bloem heeft zijn eigen karakter: beharing en stekels komen prachtig uit in tegenlicht.

Een bosanemoon is zo teer een breekbaar van uiterlijk dat een high-key opname dit mooi versterkt. Pas je fotosfeer en stijl aan bij je bloem.

Bosanemoon in high-key en soft-focus

High-key en softfocus versterken de tere look van de bosanemoon

4. Bloemen trekken insecten aan


Bloemen trekken insecten aan: bijen, hommels en natuurlijk ook vlinders. Het is natuurlijk extra mooi om een vlinder en een bloem te kunnen combineren in één beeld. Neem eens plaats bij vingerhoedskruid op een zonnige dag en je zult al gauw hommels op bezoek hebben.

Bij en speenkruid

Een bij komt nectar drinken in speenkruid

Je kunt een hommel mooi vastleggen vlak voor hij in de bloem land. Maar ook gebruiken vlinders bloemen vaak als slaapplaats, en dan kun je met het vroege licht prachtige beelden maken.

Groot geaderd witje orchidee

Een groot geaderd witje slaapt op een gevlekte orchis

5. Gebruik weinig scherptediepte


Bij veel van mijn bloemenfoto's gebruik ik heel weinig scherptediepte. Bij f/2.8 is er bijna niets scherp, maar hierdoor leg je wel precies het focuspunt waar jij het hebben wilt. Ook worden onscherpte bloemen op weinig scherptediepte een mooi patroon in de achtergrond.

De zachte lijnen zijn vaak erg complimenterend voor bloemen met een elegante bloeiwijze. Maak dit fotorecept af met heerlijk warm licht en je hebt een plaat die wat mij betreft zo aan de muur kan!

Bergnachtorchis

Bergnachtorchis: de scherpte ligt in de bloem en de onscherpte maakt het beeld af

6. Tegenlicht!


Deze tip kan ik niet genoeg geven: tegenlicht levert mits het mooi vroeg of laat licht is prachtige kleuren en highlights op. Het werkt op veel onderwerpen goed, maar zeker bij bloemen die behaart zijn of bij grassen met een losse bloeiwijze levert het iets prachtigs op!

Tegenlicht op bloemenveld

Tegenlicht op een veld met boterbloemen en grassen

7. Speel met je compositie


Klassieke composities zijn altijd een goede keuze, maar juist in een veld vol met bloemen heb je zo veel elementen in je beeld dat je hier heel mooi mee kan spelen.

Een bloem centraal zetten voor een grafisch, symmetrisch effect kan prachtig zijn of zet eens, zoals in het onderstaande beeld, een bloem in het veld als toetje tegen de rand van je frame aan. Op deze manier heb je wat meer rond te kijken in de patronen en onscherpte voor je het rustpunt en enige scherpe plekje in de foto vind.

Speenkruid bokeh

Bokehpatronen vormen in eerste instantie het beeld, de bloem rechtsonder is pas een laatste rustpunt in de ongebruikelijke compositie

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen