Translate

Donnerstag, 11. Februar 2016

Hoe maak je een goed zelfportret?

Marit Hilarius

Hoe maak je een goed zelfportret?

maandag 8 februari 2016, 16:16 door | 3913x gelezen | 4 reacties Het is als fotograaf ontzettend leuk om eens zelf voor de camera te gaan staan. En dan niet zomaar een camera, maar die van jezelf! Je vervult zo twee rollen tegelijk, die van fotograaf én model.

Op deze manier leer je ontzettend veel over beiden kanten en kun je allerlei concepten uitwerken die je niet aandurft/wil doen met een echt model. Het is echter best wel een lastig klusje, want hoe krijg je jezelf er net zo goed op als je modellen?

Wat heb je nodig?


Een idee of een plan
Het is handig als je van te voren weet wat je wil gaan doen, en wat je wil vertellen met je foto's. Met een model kun je vaak wel 'ergens' beginnen, en in de loop van de shoot volgen meer ideeën. Maar nu ben je in je eentje, en het telkens checken van alle foto's is veel lastiger en kost meer tijd.

Besteed wat tijd aan het maken van een moodboard, of zoek gewoon wat inspiratie plaatjes die je mee kunt nemen voor als je het even niet meer weet.

Een camera
Logisch natuurlijk, je hebt een camera nodig. Eigenlijk kun je met elke camera zelfportretten maken!
Sommige camera's maken het je wel wat makkelijker.

Zo heb je camera's met klapschermpjes. Deze kun je omklappen en op liveview zetten, waardoor je jezelf kunt zien. Dit werkt ontzettend fijn, omdat je meteen poses kunt uitproberen en bekijken hoe de foto eruit komt te zien. Ook kun je zo zien of je goed in beeld staat en of alles scherp is.
Zelfportret1

Je hebt ook op steeds meer camera's een WiFi functie zitten. Je kunt op je telefoon dan een app downloaden en contact maken met je camera. Vervolgens kun je op je telefoon de instellingen aanpassen, het beeld zien, foto's maken, en foto's bekijken. Werkt echt super fijn!

Statief
Een statief is een must voor zelfportretten. Hier kun je je camera opzetten en alle kanten op draaien. Heb je geen statief, kun je vaak wel iets verzinnen door een stapel boeken of krukjes en tafeltjes te gebruiken.

Eventueel een afstandsbediening
Heeft je camera geen WiFi functie, dan is een afstandsbediening een fijne tool. Je kunt deze al voor amper 10 euro op eBay bestellen.

Het fotograferen


Je kunt je zelfportretten op twee manieren maken. Handmatig alles instellen, of met een afstandsbediening of WiFi werken.

Handmatig
Deze optie is niet de fijnste, maar wel noodzakelijk als je geen WiFi op je camera hebt of beschikt over een afstandsbediening.

Het handmatige instellen is best een uitdaging. Hierbij heb je een proefmodel nodig dat ongeveer net zo groot is als jij. Je kunt hier bijvoorbeeld een bezem voor gebruiken, of een stapel boeken op een tafel, eigenlijk kan alles. Deze zet je op de plek waar jij straks wil gaan zitten of staan en daarop stel je scherp.

Vervolgens haal je alle spullen opzij maar onthoud je goed waar die spullen stonden. Markeer de plek eventueel. Zet daarna je de zelfontspanner op 10 seconden en je klikt op de knop. Dan is het een kwestie van een sprintje trekken, een mooie pose aannemen, jezelf weer even fatsoeneren, en dat nog twintig keer voor je een mooi gelukt zelfportret hebt.
Zelfportret2

Op deze manier is het best mogelijk zelfportretten te maken, maar zoals je misschien al merkt, het is niet de makkelijkste manier. Je bent vaak te laat, of je zit toch net een paar centimeter opzij waardoor je niet meer helemaal scherp bent.

Afstandsbediening
Werken met een afstandsbediening is een stuk makkelijker. Je kunt al voor minder dan 10 euro een afstandsbediening kopen op websites als eBay. Ondanks de lage prijs en de vrij lage kwaliteit van de afstandsbediening werken deze perfect!

Als je je afstandsbediening gaat gebruiken moet je je camera ook op zelfontspanner zetten. Op de meeste camera's kun je zien dat er naast een van de opties een kleine afstandsbediening staat in het icoontje. Bij mijn camera is dat bij de 10 seconde optie. Selecteer deze optie als je met de afstandsbediening wilt werken. Meer hoef je niet te doen!

Vervolgens zet je je camera op automatisch scherpstellen, en loop je naar je plek. Daar kun je dan kiezen of je meteen de foto maakt bij het klikken, of nog 2 seconde wacht. Ik raad je aan om nog 2 seconde te wachten zodat je nog tijd hebt om de afstandsbediening te verbergen.

Zorg dat je in je gewenste pose staat, klik op de knop zodat de camera scherpstelt en gaat aftellen, en verberg de afstandsbediening. Op het moment dat de foto wordt gemaakt sta jij in je gewenste positie en is die afstandsbediening nergens meer te bekennen!

Het maken van een zelfportret is eigenlijk niet anders dan bij een fotoshoot met modellen. Het enige verschil is dat jij nu zelf het model bent.
Zelfportret3

WiFi
Met de WiFi functie is er helemaal geen kunst meer aan. Je zet de WiFi van je camera aan, en vervolgens verbind je je telefoon met je camera. Zorg dat je de app hebt die bij jou camera hoort, hier kun je meer over lezen in de handleiding van je camera.

Vervolgens kun je op je telefoon alle gewenste instellingen veranderen en aanpassen, en zelfs met liveview werken.

De foto


Je kunt met zelfportretten echt alle kanten op. Je hoofd hoeft er niet eens op te staan, als er maar een deel van jezelf op staat is het al een zelfportret. Zo kun je ook eens met je rug naar de camera gaan staan, of een heel ander standpunt proberen. Het voordeel is dat je de gekste dingen kunt doen zonder dat iemand je vreemd aankijkt omdat je wel hele rare dingen vraagt.
Zelfportret

Lukt het idee wat je hebt uitgewerkt echt niet, neem dan iemand mee. Zo wilde ik in Zuid-Afrika een foto van mijzelf onder de sterrenhemel, maar daarvoor moest ik dan wel even 50 meter over glibberige rotsen afleggen in 10 seconde.

De afstandsbediening werkte niet van die afstand. Ik heb mijn vader achter de camera gezet en hem de knop in laten drukken. Sommige mensen zijn van mening dat het dan geen zelfportret meer is, maar zo zie ik het niet. De persoon die de knop indrukt vervangt eigenlijk alleen de afstandsbediening.

Het belangrijkst bij zelfportretten is eigenlijk; experimenteren. Probeer van alles, wees niet bang, neem risico's. Doe dingen waarvan je geen idee hebt hoe je het voor elkaar gaat krijgen. Ga uitdagingen aan en probeer gewoon van alles!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen