Translate

Mittwoch, 10. September 2014

Waar komen namen van programmeertalen vandaan?

Waar komen namen van programmeertalen vandaan?

code
 door 
Achtergrond - BASIC, COBOL, TCL, Ada, Pascal, Turing, daarvan valt de herkomst wel te raden. Maar soms zijn ontwikkelaars creatiever. Elf programmeertalen en hun ongebruikelijke namen.
Namen van programmeertalen zijn vaak gebaseerd op afkortingen (BASIC, COBOL, TCL) of mensen die beroemd zijn binnen de computertechnologie (Ada, Pascal, Turing). Gelukkig komt het soms voor dat ontwikkelaars wel creatief zijn. Hier zijn de verhalen van elf programmeertalen en hun ongebruikelijke namen.

Python

Deze populaire taal is in 1991 ontwikkeld door de Nederlandse programmeur Guido van Rossum. Als naam wilde hij iets dat kort, uniek en een beetje mysterieus was. Hij vond de inspiratie bij zijn favoriete Britse televisieserie Monty Python.

Java

Rond 1990 startte Sun Microsystems een project waarbij dertien programmeurs samenwerkten aan een 'revolutie' binnen de computerwereld. Ze wilden een technologie creëren waarbij geanticipeerd kon worden op de opkomende smarttoestellen, zoals interactieve televisie. De taal werd in eerste instantie 'Oak' genoemd, maar dat werd tegengehouden door Oak Technologies. Het is niet helemaal duidelijk waarom er uiteindelijk voor Java gekozen is. Het gerucht is dat het personeel regelmatig Java-koffie dronk bij Peet's coffee.

Forth

Programmeur Charles Moore werkte in 1960 bij meubelmaker Mohasco. De directie vroeg hem of een IBM 1130-computer met een 2250 grafisch display gebruikt kon worden om vloerbedekking te ontwerpen. Daarvoor ontwikkelde hij Forth. De originele naam was eigenlijk Fourth, maar de IBM 1130-computer kon alleen bestanden opslaan van maximaal vijf letters.

Perl

Perl is bekend als de 'Swiss Army Chainsaw' onder de programmeertalen, omdat het krachtig, lelijk en flexibel is. Larry Wall wilde zijn taal een dubbele betekenis geven. Eerst vernoemde hij het naar zijn vrouw, Gloria. Daar kwam hij uiteindelijk op terug en noemde het Pearl. Dat werd afgewezen omdat de programmeertaal PEARL (Process and Experiment Automation Realtime Language) al bestond. Hij skipte de A en de naam was geboren: perl. Totdat Perl 4 in 1993 was uitgebracht werd de taal met kleine letters geschreven.

Lua

Lua is een scripttaal van het Braziliaanse TeCGraf dat gebaseerd is op twee eerdere talen, namelijk: DEL en SOL. Lua is Portugees voor 'maan' en laat SOL toevallig 'de zon' betekenen.

Smalltalk

Smalltalk is een object-georiënteerde programmeertaal die is gemaakt door Alan Kay's Learning Research Group in 1970. Smalltalk heeft grote invloed gehad op de veelzeggende talen van tegenwoordig zoals Java, Ruby en Python. Achter de naam zit een bijzonder verhaal. De "Indo-European-God-Theory" geeft systemen namen die gerelateerd zijn aan goden, zoals Zeus en Thor. Alan Kay zei dat je niet aan de verwachtingen van een god kan voldoen en noemde zijn taal Smalltalk, om geen grote verwachtingen te creëren.

Scala

Scala is een object-functionele programmeertaal die geschreven is om gecompileerd te worden in Java bytecode. De naam komt voort uit een combinatie van SCAlable LAN, omdat het goed schaalt. En scala het Italiaanse woord is voor ladder, die je kunt beklimmen en je een betere programmeur maakt.

Scratch

Scratch is in 2003 ontwikkeld zodat kinderen video's, muziek, afbeeldingen en games kunnen visualiseren. De taal is goed geschikt voor jonge onervaren programmeurs omdat het programmeerfouten toestaat. De naam is geïnspireerd op het bekende muziekeffect, veelgebruikt door DJ's. En kinderen kunnen dankzij Scratch hun muziek, video's of afbeeldingen visualiseren.

Ruby

Yukihiro Matsumoto bouwde in 1993 het objectgeoriënteerde Ruby als alternatief voor Perl en Phyton. Matsumoto is gek van juwelen dus wilde het graag daarnaar vernoemen. Zijn gewaardeerde collega Keiju Ishitsuka is geboren in juli, waar de geboortesteen een robijn van is. De geboortesteen van juni is een parel. Daarmee wilde Matsumoto aangeven dat Ruby beter is dan Perl.

AWK

In 1977 kwam Unix met een automatische verwerker van tekstbestanden genaamd: AWK. In tegenstelling tot andere programmeertalen is de benaming van AWK niet gebaseerd op wat de taal doet, maar op de achternamen van de laatste drie personen die aan het project hebben gewerkt: Alfred Aho, Peter Weinberger en Brian Kernighan.

Groovy

Soms worden programmeertalen benoemd zonder veel na te denken. De Javaprogrammeur James Strachan wilde in 2003 graag een taal ontwikkelen zoals Ruby en Phyton, maar dat zou draaien op Java-platformen. Hij zei over zijn uitvinding: "Het is gebouwd en draait samen met alle andere 'groovy' Java-codes." 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen